wira gempa lombok

Global Peace Mission (GPM) Malaysia telah mengatakan bahawa ia merancang untuk menamakan anak lelaki berusia tujuh tahun yang cacat dari Pulau Lombok, Nusa Tenggara Barat, wira atas pengorbanannya membantu pelancong asing berpindah dari kawasan ketika gempa bumi melanda pulau tersebut baru-baru ini.

Taufik, seorang lelaki tuli dan bisu dari kampung Senaru di Lombok Utara, membantu pelancong Malaysia untuk mencari laluan keluar dari Air Terjun Tiu Kelep, apabila gempa bumi 5.4 magnitud berlaku dan mencetuskan tanah runtuh pada Ahad lepas (17 Mac).

“Insya Allah kita akan menamakanny sebagai wira, simbol kepahlawanan dan keberanian untuk menyelamatkan nyawa mereka apabila mereka memerlukan bantuan yang paling banyak,” kata ketua pegawai operasi GPM Malaysia Syahrir Azfar bin Saleh, seperti yang dipetik oleh Antara pada Khamis (21 Mac).

Gempa bumi itu menyebabkan tanah runtuh di daerah itu, membunuh sekurang-kurangnya dua warga Malaysia dan mencederakan lebih daripada 30 orang, kebanyakannya pelancong asing dan domestik.

“Semasa dia dibawa, Taufik membantu kami dengan menunjukkan jalan keluar dari lokasi (air terjun),” katanya sambil menambah bahawa dia sangat bersyukur kepada budak lelaki itu.

Syahrir berkata GPM sedang berusaha mendapatkan sokongan dari Malaysia, supaya anak lelaki itu boleh dinamakan sebagai seorang wira di sana. Kisah heroik lelaki itu juga akan diberitahu kepada keluarga diraja, katanya.

“Kami juga ingin mencipta peluang untuk menjalani kehidupan normal, mungkin kita boleh membawa Taufik ke Malaysia,” katanya sambil menambah bahawa GPM akan berusaha untuk menyediakannya dengan apa jua rawatan perubatan yang diperlukannya.

Organisasi itu juga akan memberitahu rakyat Malaysia supaya tidak takut untuk melawat Lombok, kata Syahrir. – The Jakarta Post / Asia News Network