Dewasa ini saban hari kita terbaca di dada-dada akhbar mahupun laman web berita tentang saudara-saudara Islam kita yang ditangkap dan dihadapkan ke mahkamah akibat menyimpan dan menyebarkan gambar-gambar atau video-video lucah. Undang-undang negara amat tegas dalam menangani gejala yang merosakkan akhlak dan norma masyarakat ini.

Jika undang-undang negara dianggap tegas, maka undang-undang Islam juga turut tegas dalam hal ini. Islam melarang keras umatnya melihat aurat dan kemaluan orang lain, seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud, “Tidak boleh seseorang lelaki melihat aurat dan kemaluan lelaki lainnya, dan tidak boleh seorang wanita melihat aurat wanita lainnya.” Hadith sahih Riawat Muslim, Abu Dawud, Tirmidzi, Ahmad dan Ibnu Majah, dari Abu Sa’id Al-Khudriy RA.

Dalam zaman yang serba moden ini, perkongsian berita boleh dilakukan dengan pantas. Malangnya, teknologi yang sama juga boleh digunakan untuk perkongsian perkara-perkara yang mengundang dosa, maksiat dan fitnah. Antara yang dikerap disebar dan dikongsi adalah video-video lucah yang menggambarkan aksi-aksi seksual pelaku-pelaku yang mungkin kita kenal atau tidak kenali.

Video-video tersebut dikongsikan di laman-laman sosial termasuk blog-blog peribadi, yang kemudiannya pula dikongsikan oleh orang lain pada laman-laman sosial mereka sendiri. Sepantas kilat, satu dunia boleh tonton video-video tersebut tanpa rasa bersalah mahu pun malu.

Ada kes yang berlaku di mana video tersebut disebarkan sendiri oleh orang yang dikenali mangsa. Kita kerap membaca apabila seseorang ditangkap dan dihadapkan ke mahkamah kerana menyebarkan video lucah yang melibatkan bekas kekasih, bekas suami atau isteri. Barangkali tindakan mereka itu berpaksikan hasad dengki dan kemarahan yang mendalam sehingga hilang segala pertimbangan kerana sanggup mengaibkan mereka yang dikenali.

Ada juga yang dilakukan demi kepentingan peribadi, kewangan atau politik. Video-video lucah yang melibatkan ahli-ahli politik telah banyak tersebar, termasuklah di negara kita sendiri, dengan tujuan untuk membunuh kerjaya politik mangsa-mangsa tersebut.

Ada juga yang disebarkan demi untuk memeras ugut mangsa. Namun, kebanyakannya adalah kerana mereka mahu memburuk-burukkan nama baik mangsa. Ianya dilakukan dengan niat jahat, dan apabila video-video tersebut dipos juga untuk didedahkan dan disebarkan, maka rantaian-rantaian dosa akan turut tersebar dan merebak dengan pantas.

Saya tertarik dengan tulisan yang saya temui di internet tentang hal ini yang ditulis oleh saudara Ismail Abu Bakar, yang menggambarkan apa yang berlaku dalam perkongsian video-video lucah. Bacalah, telitilah dan jadikan sebagai pengajaran untuk kita memupuk sikap bertanggungjawab sesama kita, insya-Allah.

“Di zaman ICT dan Globalisasi ini kemudahan komputer dan email hampir ada pada setiap orang yang bekerja di sektor swasta juga kerajaan termasuk kepada pelajar-pelajar di kolej dan universiti. Kemudahan internet yang disediakan dengan kadar yang semakin munasabah menyebabkan kemudahan email ini menjadi semakin popular. Pernahkah kita terfikir dengan satu “KLIK” sahaja akan menyebabkan mencurah-curah dosa yang di terima secara berterusan hingga hari kiamat?
Apa yang penulis akan bincangkan adalah berdasarkan dua buah Hadis Sahih berikut.
Mahfumnya: Ibnu Mas’ud r.a. berkata: Bersabda Nabi SAW: “Tiada suatu jiwa yang terbunuh dengan penganiayaan, melainkan putera Adam yang pertama dahulu itu mendapat bahagian dari penumpahan darah itu, kerana ia yang pertama membuka jalan untuk penumpahan darah.”(Diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim)

Yang dimaksudkan di dalam hadis ini adalah kisah pembunuhan Qabil terhadap Habil kerana Qabil dengki terhadap Habil yang berkahwin dengan kembarnya yang lebih cantik. Mahfumnya: Abu Hurairah r.a. berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesiapa yang mengajak ke jalan hidayat, maka baginya dari pahala seperti pahala (sebanyak pahala) pengikutnya, dengan tidak mengurangi sedikit pun dari pahala mereka. Dan sesiapa yang mengajak ke jalan sesat, maka menanggung dosa sebanyak dosa-dosa pengikutnya, dengan tidak mengurangi dari dosa-dosa mereka sedikit pun (Diriwayatkan oleh Imam Muslim).

Bagi memudahkan kefahaman akan maksud hadis-hadis di atas dan berkaitan dengan konteks kehidupan kita pada zaman ICT ini, mari kita ambil iktibar dari kisah berikut. Zack baharu tamat belajar di sebuah universiti kemudian diterima bekerja di sebuah syarikat ICT.

Setiap pekerja dibekalkan dengan komputer, alamat email dan internet akses bagi memudahkan urusan kerja seharian. Zack mempunyai ramai kawan dan mereka berhubung melalui email setiap hari. Masa lapang Zack diisi dengan melayari laman web lucah. Kegemarannya ialah memuat turun (download) gambar-gambar lucah itu kemudian berkongsi dengan kawan-kawannya melalui email. Dia mempunyai “email group” dan ada 50 alamat email kawan-kawannya di dalam “emailgroup” tersebut.

Sekali menghantar email, dia akan menghantar kepada “emailgroup” tersebut. Selain daripada itu dia juga suka menghantar semula email yang diterima daripada rakan yang lain ke “emailgroup”. Di antara kandungan email itu adalah kisah-kisah yang mengaibkan seseorang seperti video klip bercium di dalam lif, kisah seluar dalam yang dijumpai di dalam periuk di restoran mamak dan seumpamanya lagi yang kebanyakannya adalah perkara-perkara yang nafsu kita seronok membacanya dan melihatnya tetapi hukumnya adalah jelas haram di sisi syariat Islam.

Pada suatu hari ketika pulang dari tempat kerja Zack terlibat dengan kemalangan jalan raya dan kembali kerahmatullah di tempat kejadian.

Di dalam Islam telah sepakat ulama’ bahawa hukum melihat gambar-gambar lucah, menyebarkan fitnah, membuka aib dan seumpamanya adalah haram serta berdosa kepada mereka yang melakukannya dan menyebarkannya.

Untuk memudahkan kefahaman, katakan Zack telah mendapat satu dosa kerana menghantar gambar-gambar lucah kepada kawan-kawannya. Gambar tersebut diterima oleh 50 orang kawan-kawannya melalui email. Kesemua kawan-kawannya seronok dengan gambar tersebut dan meredai perbuatan Zack maka setiap kawannya mendapat satu dosa manakala dosa setiap kawannya itu juga diberikan kepada Zack jadilah sekarang dosa Zack 1+50 = 51.

Setiap kawan-kawan Zack itu pula menghantar gambar tersebut kepada 10 orang lagi, maka sekarang dosa Zack akan bertambah lagi menjadi 1+50+500=551 dosa. Kemudian setiap sepuluh orang itu menghantar lagi kepada 10 orang yang lain, bertambahlah dosa Zack menjadi 1+50+500=5551. Begitulah seterusnya.

Zack telah meninggal dunia, emailnya masih lagi tersebar, maka akan berterusanlah dia mendapat dosa selagi email itu berlegar di ruang cyber hingga hari kiamat. Begitulah iktibar yang boleh diambil daripada apa yang berlaku kepada Qabil, setiap jiwa yang mati dibunuh kerana hasad dengki manusia, maka dosa membunuh itu akan juga sampai kepada Qabil hingga hari kiamat.

Bayangkanlah berapa ramaikah jiwa yang telah kena bunuh dengan zalim sejak dari zaman nabi Adam hingga sekarang? Dan berapakah dosa yang terpaksa ditanggung oleh Qabil di akhirat kelak?

Berbalik kepada kisah Zack, katakan sebelum meninggal dunia, Zack telah sempat bertaubat, insya-Allah dosa manusia terus dengan Allah, seperti meninggalkan puasa, zakat dan solat fardu akan Allah ampunkan tetapi dosa kita sesama manusia hanya Allah akan ampunkan bila insan tersebut mengampunkan kita.

Zack telah menyebarkan perkara yang menyebabkan orang lain berdosa, bagaimanakah dia nak mintak ampun dengan semua yang menerima email tersebut? Selagi mereka semua tidak mengampunkan Zack maka selagi itulah dia akan terima dosa hingga kiamat kelak.

Inilah malapetaka yang sangat besar pada zaman ICT ini. Dengan sekali klik sahaja saham dosa akan mencurah-curah sampai kepada kita. Sebab itu setiap kali apabila kita menerima email, hendaklah berhati-hati, jika kandungan email itu adalah gambar lucah atau yang mengaibkan seseorang Muslim lain atau sesuatu fitnah hendaklah segera dibuang dan jangan ada sedetik pun di dalam hati untuk seronok dengan benda yang haram bagi mengelakkan kita dan pengirim dari berdosa.

Yang sebaiknya jika yang diterima itu haram, nasihatkanlah pengirim supaya bertaubat dan berhati-hati di masa-masa akan datang. Sebaliknya jika kita menyebarkan perkara-perkara yang baik dan diredai oleh Allah SWT yang pastinya ganjaran pahala yang di terima pasti mencurah-curah selagi ia masih terus di sebarkan.”