social media
social media

(noobs : short form dari newbies, gelaran untuk “orang baru”)

Media sosial yang dibuat dengan cara yang betul mempunyai potensi besar untuk membina brand anda, mengembangkan pelanggan anda dan menambah keuntungan. Tetapi semua usaha anda dapat dibatalkan jika anda masih membuat kesilapan pemasaran media sosial.

Image result for kesalahan

Di sini, kami nak share anda beberapa kesilapan pemasaran media sosial yang paling biasa untuk dielakkan dan bagaimana untuk merancang kerja media sosial dengan cara yang membawa hasil yang anda perlukan tanpa buat kesilapan yang orang lain buat! Kami dah buat jadi anda tak payah buat, okay!

Satu dunia ada dalam media sosial dan semua syarikat tak kira kecil atau besar sedang meneroka dan menggunakan media sosial sebagai saluran pemasaran untuk mempromosikan produk atau servis mereka kepada bakal pelanggan.

Menurut sebuah kajian oleh Statista, “90 peratus daripada perniagaan di Amerika Syarikat menggunakan media sosial untuk pemasaran dan promosi.”

Walau bagaimanapun, “80% syarikat berfikir bahawa mereka menyampaikan perkhidmatan pelanggan media sosial yang luar biasa,” kata Smart Insights, “sementara hanya 8% daripada pelanggan syarikat itu mengatakan bahawa mereka bersetuju dengan ini.”

Image

Image source

Itulah contoh strategi media sosial yang salah. Kadang kala, kita tak melihat hasil yang dijangkakan kerana strategi pemasaran media sosial yang tak relevan, ketinggalan zaman, dan tak tepat lansung!

Membuat kesilapan adalah sifat manusia. Kita semua buat silap. Itu normal.

Tetapi pembelajaran dari kesilapan kita sendiri dan orang lain di sekeliling kita sangat membantu. Artikel ni nak cerita 12 contoh kesilapan pemasaran media sosial yang biasa dan ada beberapa petua tentang bagaimana nak mengelakkan dari membuat kesilapan tersebu

1. Tak ada rancangan yang jelas

Banyak syarikat yang masih tidak menghargai media sosial bila tak ada strategi dan masih tidak menyedari bahawa media sosial adalah satu perniagaan serius dan bukan suka-suka je posting sana sini.

Beribu-ribu perniagaan di seluruh dunia, bahkan pesaing anda, menggunakan media sosial dengan berkesan untuk mencapai penonton mereka dan mempromosikan produk mereka. Terus terang, setiap jenama yang mengambil perniagaannya dengan serius harus melakukan usaha yang sama, dan belajar sendiri “bagaimana melakukan media sosial”,yeah.

Membangun strategi media sosial anda sendiri – ia merupakan asas penting untuk semua perniagaan. Dan mempunyai strategi pemasaran media sosial tidak hanya bermakna membuat posting-posting tertentu setiap hari, ia lebih dari itu.

Strategi pemasaran media sosial yang berkesan termasuk pelan tindakan dan matlamat yang jelas. Ia juga menerangkan jenis-jenis posting – imej, video, URL blog, perkongsian semula (reshare), tweet, hashtags, acara dan menentukan nada dan tone media sosial anda.

2. Tidak mengkaji keberkesanan posting media sosial anda

Pemasaran media sosial adalah cara yang power untuk mempromosikan jenama anda dan anda boleh mengkaji semula keberkesanan strategi dan implementasi anda dalam. Ini membolehkan anda membuat perubahan strategik dalam kempen dan sasaran anda semasa dalam kempen media sosial anda. Anda boleh menghentikan iklan berbayar pada bila-bila masa dan menyimpan anggaran anda sehingga iklan telah dioptimumkan semula.

Walau bagaimanapun, untuk menjangkakan hasil yang luar biasa dari catatan pertama atau kempen anda adalah sedikit optimis, kena realistik beb. Ia selalu memerlukan beberapa pengubahsuaian dan eksperimen dari pelbagai jenis untuk mendapatkan hasil yang terbaik – jadi, cuba dan pelajari dari kempen media sosial anda dan teruskan ke matlamat perniagaan anda.

Image

3. Membuat Andaian Yang Setiap Platform Media Sosial Adalah Sama


Ramai yang buat kesilapan ni. Banyak syarikat menyiarkan kandungan yang sama dalam format yang sama dengan salinan yang sama di semua platform sosial mereka.

Setiap platform sosial adalah unik dalam pelbagai cara. Saluran media sosial yang berbeza mempunyai kekuatan, ciri, alat pemasaran yang berbeza, dan juga penonton yang pelbagai dengan demografi, tingkah laku, dan minat yang berbeza-beza.

Oleh itu, ambil perhatian bahawa kemas kini dan strategi pemasaran anda untuk setiap rangkaian sosial harus tersendiri dan disesuaikan dengan penonton pada platform tertentu.


4. Mengelakkan, Menghapus, Menghuraikan Komen Negatif


Maklum balas negatif di media sosial memberi anda peluang untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan anda dan membina kepercayaan dalam komuniti anda. Apabila pelanggan tidak berpuas hati dengan perkhidmatan anda dan dia menyiarkan komen yang keras dan negatif, banyak jenama memilih untuk mengabaikannya, dan ada juga yang cuba memadam atau membalas dengan kenyataan yang lebih keras.

Mari lihat ini dari sudut yang berbeza. Itulah peluang anda untuk menjadikan pengadu menjadi pelanggan yang setia – satu yang kembali dan memberitahu orang lain mengenai perkhidmatan pelanggan anda yang hebat. Malah, ia membantu meningkatkan usaha kesetiaan pelanggan dalam talian anda.

Ambil komen negatif dengan serius dan cuba selesaikan isu yang dihadapi pelanggan. Terlibat dengan mereka pada mulanya di benang kemudian cuba untuk mengambil perbualan ke saluran belakang dan berurusan dengannya secara lebih persendirian. Manusia memang lah kadang-kadang buat kesilapan. It’s okay. Minta maaf dan teruskan kehidupan.

Image
Image source

Respon Cuckoo’s Bakery terhadap ulasan negatif pada laman Facebook mereka adalah baik bagaimana jenama harus mengendalikan aduan pelanggan di media sosial. Tanggapan itu diperibadikan (personalisation), dengan hormat dan bukan memandang rendah, dan jelas menjelaskan bagaimana syarikat itu menangani masalah tersebut.

5. Tidak terlibat (engage) dengan followers


Peningkatan penglibatan (engagement) adalah KPI pemasaran media sosial yang penting. Walau bagaimanapun, banyak jenama tidak terlibat dengan komen pengguna mengenai suapan mereka yang memberikan gambaran bahawa jenama itu tidak berminat untuk berbual dengan komuniti mereka.

Apabila seseorang membalas posting anda, pastikan pasukan media sosial anda juga bertindak balas – dan secepat mungkin. Semakin anda bertindak balas (suka atau mengulas kembali) semakin ramai pelanggan yang nak ikut sekali berbual.

Setiap ulasan di halaman perniagaan anda adalah peluang untuk meningkatkan penglibatan dan menjemput lebih banyak pengguna untuk turut serta. Dan apabila anda secara aktif mengambil bahagian, anda boleh mengharapkan pertumbuhan pengikut dan kadar penglibatan yang lebih tinggi.

6. Tidak Menyasarkan Sasaran Anda


Media sosial adalah tempat di mana anda boleh mencari dan berhubung dengan khalayak sasaran anda atau orang yang sesuai dengan persona pemasaran pembeli yang anda inginkan. Jika anda tidak memahami siapa penonton sasaran anda, anda akan kecewa – tidak kira betapa susahnya siangg malam anda bekerja di rangkaian sosial anda.

Mempunyai penonton generik atau semua inklusif macamlah menembak dalam kegelapan. Posting anda tidak akan membawa apa-apa kesan jika penonton anda – orang yang benar-benar berminat dengan produk anda – tidak melihatnya. Kalau sasaran terlampau generik, orang boring nak baca.

Tentukan jenis pelanggan/pengikut anda. Berdasarkan itu , kenal pasti segmen orang yang berlainan (seperti umur, jantina, bandar, negeri, industri, pilihan, dan lain-lain) dan sampaikan kempen anda secara yang sesuai dan peribadi.

Kenalah tahu cara untuk mencipta pengalaman pemasaran yang disesuaikan khalayak anda akan suka dengan panduan langkah demi langkah ni!

7. Tiada Sentuhan Manusia (human touch)


Jenama saya adalah perniagaan saya. Jika itu pendekatan anda di media sosial, anda tidak akan pergi jauh. Orang nak berhubung dengan orang, bukan? Manusia hanya akan bertindak balas dengan manusia dan bukannya robot.

Untuk jenama, profil media sosial adalah tempat di mana mereka boleh menunjukkan sisi manusia mereka dan berhubung dengan manusia yang berfikiran sama. Sama seperti manusia menyambut dan saling berhubung, website jenama anda juga sepatutnya.

Media sosial adalah untuk bersosial. Gunakannya untuk menunjukkan kepada penonton anda bahawa jenama anda adalah makhluk sosial seperti mereka – ia merupakan cara yang berkesan untuk membina kepercayaan.

Image
Image source

Slack telah menguasai seni menulis posting Instagram yang membuat orang terasa. Syarikat itu sering memaparkan gambar pekerja atau ibu pejabat mereka pada profil Instagram mereka, yang membantu untuk memanusiakan jenama mereka dan membina hubungan yang sahih dengan pengikut merek

8. Terlampau banyak promosikan jenama


Satu lagi kesilapan pemasaran media sosial yang dibuat oleh banyak jenama. Apabila anda terlalu mempromosikan produk dan perkhidmatan anda, percaya atau tidak, ramai pengikut anda akan mula kehilangan minat.

Pastikan aktiviti promosi anda minimum. Amalan terbaik berkata mengikuti corak posting satu pos promosi untuk setiap empat jawatan bukan promosi.

Kemas kini bukan promosi boleh dibahagikan, imej atau foto yang menunjukkan budaya jenama anda, atau pejabat anda atau budaya kerja anda, panduan cara, maklumat grafik atau kepingan blog. Cuba berkongsi sesuatu yang membawa nilai kepada khalayak anda.

9. “Membeli” Followers

Image result for followers
Image source

Dalam kebanyakan kes, ini dah dikira dosa. Sesetengah jenama membeli pengikut atau terlibat dalam program pertukaran pengikut. Ia membawa hasil perniagaan yang boleh tak banyak dan boleh diabaikan dan hanya berfungsi untuk menenangkan ego-ego tuan punya jenama dan memberikan penampilan luar menjadi popular. Ia juga meningkatkan peluang untuk mendapatkan akaun media sosial anda diharamkan atau dihapuskan selama-lamanya.

Ada yang menganjurkan pertandingan dan memberikan barang percuma untuk meningkatkan asas pengikutnya di platform sosial. Ini mungkin terdengar seperti langkah yang tidak berisiko, namun, ini dapat membawa pengikut yang berminat dengan barang, atau hadiah pertandingan tetapi bukan produk anda. Sebaik saja habis pertandingan mereka akan tinggalkan anda.

Sebaiknya, gunakan rangkaian sosial anda untuk menawarkan kandungan berharga percuma yang berguna yang telah dicipta untuk membantu penonton anda dan melihat kiraan pengikut anda berkembang.

10. Tidak Konsisten

Katalah anda membuat strategi yang mengatakan anda akan menyiarkan tiga posting sehari. Tetapi anda sibuk dengan aspek penting lain dalam perniagaan anda, anda terlupa untuk mengemas kini akaun media sosial anda. Kelam kabut jadinya!

Sebaik sahaja anda mempunyai strategi dan menjadi biasa dengan tugas seharian anda, tak posting untuk satu hari boleh beri pengaruh kesan dan kadar penglibatan anda, menjatuhkan usaha pemasaran media sosial anda. Jika anda tidak konsisten posting, anda akan tenggelam dengan kandungan posting akaun media sosial yang lain dan menyebabkan anda ketinggalan jauh.

Sebagai penyelesaian, pemasar media sosial yang cekap kena pintar menjadualkan posting mereka secara automatik untuk waktu tertentu hari atau minggu. Anda juga harus menghindari posting kemas kini hanya kerana anda perlu – tetapi merancang penerbitan anda pada kalendar kandungan media sosial akan menghalangnya. Tips: Buat satu kalendar media sosial untuk setiap akaun.

Image
Image Source

11. Kandungan yang tidak disaring dan terus keluar “Live”

Anda mempunyai penulis kata yang power dan pengurus media sosial yang sangat aktif tetapi jika kandungan tak ada kena mengena tanpa objektif dengan kesilapan tatabahasa dibuat secara “live”, ia boleh merosakkan persepsi jenama anda. Buat dengan planning tetapi biar nampak bersahaja. Itu kunci pelakon yang berjaya.

Jadikan satu kewajiban untuk pengurus anda untuk menyemak semula setiap bahagian kandungan yang dijadualkan diterbitkan. Semak kesilapan pada imej, video, dan teks pada grafik juga.

Image
Image source

Ini contoh bagaimana kelulusan posting mendapat pengesahan beberapa pihak berkenaan dan direkodkan.

12. Tidak menggunakan promosi berbayar di platform media sosial

Setiap platform sosial mempunyai saluran pemasaran dan pengiklanan tersendiri – perkhidmatan berbayar premium yang membolehkan anda mempamerkan produk anda terus kepada penonton sasaran anda – berdasarkan kepentingan dan keutamaan mereka – boleh menjadi pelanggan berpotensi.

Menyampaikan kandungan yang interaktif, menarik seperti gambar dan video, mendapatkan petunjuk, dan menjual menggunakan saluran iklan berbayar platform sosial terkemuka – ia benar-benar boleh meningkatkan ROI (pulangan pelaburan) anda.

Bekal Bawak Balik

Mengambil pendekatan pertama-penonton – menetapkan strategi yang jelas dengan objektif, membawa nilai kepada pelanggan anda, menunjukkan penjagaan pelanggan, jangan ceroboh, dan memenuhi jangkaan khalayak. Sekiranya anda meletakkan petua-petua ini dalam praktik, anda seharusnya berada dalam perjalanan anda untuk mempunyai media sosial yang menumbuhkan asas pelanggan anda dan menaikkan ROI anda – yang mana yang kami mahukan.