Bagaimana letak iklan Facebook yang paling berkesan? – Irfan Khairy

” FB ads ataupun pengiklanan di Facebook sangat popular dan sering menjadi pilihan utama oleh usahawan internet untuk pasarkan produk mereka di internet. Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda fikirkan untuk hasilkan iklan facebook yang paling berkesan supaya kos iklan anda tidak RUGI. Nak tahu caranya? “

  1. Return On Investment

Ramai yang letak iklan di Facebook tapi tunggu dan main tunggu tak peduli tentang rugi atau untung.

Return On Investment maksud pulangan atas pelaburan yang kita letakkan. Nombor satu kita kena tahu apakah Return On Investment anda dalam iklan Facebook ni baru lah kita tahu kita boleh buat keuntungan dan bukannya bayar Facebook saja.

2. Sasaran kena tepat

Sasaran ni kena tepat dan kena tepat-setepatnya.

Anda kena faham bahawa kat Facebook dia orang bukannya dalam keadaan nak membeli ada masuk Facebook sekarang ni,  bukannya nak beli sesuatu benda tak, mungkin nak mencari ilmu, ada mungkin nak chat dengan kawan, anda mungkin nak dapatkan informasi berkawan. Kawan anda pun mungkin nak update sesuatu ada.

Anda perlu mengganggu orang orang yang tengah bersosial sekarang ni.

Katakan anda menjual pencuci kasut lah katakan. Okey pencuci kasut macam mana hendak nak cari macam mana nak cari pelanggan yang nak mencuci kasut di Facebook. Okey so cara dia cari saya balik ke cerita tadi. Cara terbaik adalah untuk anda tahu siapakah sasaran ada yang paling tepat menggunakan dua perkara ni.

Demografi bermaksud dari segi umur dan segi jantina, dari segi lelaki atau wanita, dari segi lokasi dia orang ni kat mana, dari segi satu blog yg bermaksud dari apa yang mereka suka tapi apa yang mereka suka lakukan nak iklan kat Facebook atau berdasarkan sasaran yang paling tepat sekali.

 

 3. Untuk iklan Melalui Facebook, cara yang paling berkesan nombor satu:

Apabila buka Facebook buat satu iklan sahaja dan cuba satu sasaran sahaja? Ada cara yang lebih baik…

Anda kena buat 5 atau 6 iklan dan sasarkan ke tempat-tempat yang berlainan okey bukan buat satu iklan anda sasarkan kepada sesuatu yang ada!

Daripada sasaran perbezaan iklan anda kena cari yang mana satu yang terbaik untuk iklan anda.