Honda Malaysia telah melancarkan Civic ke-130,000 mereka hari ini – dalam varian Premium VTEC Turbocharged 1.5 liter warna Dark Ruby Red yang terkini – yang menandakan kejayaan besar untuk jenama Honda dan kehadirannya di Malaysia.

Walaupun terdapat pengguna yang beralih ke arah SUV, Civic tetap menjadi model yang popular. Generasi ketujuh Civic menyaksikan pengenalan lewat pada tahun 2001 dengan hanya 9,300 unit dijual, tetapi generasi kelapan menyaksikan lonjakan ketara dengan sekitar 50,400 unit – Civic generasi FD terbukti menjadi model besar untuk jenama itu. Generasi kesembilan sedikit tersandung dengan penurunan kepada 27,000 unit, tetapi generasi kesepuluh sekarang ini mencatatkan angka yang luar biasa; dalam lebih dua tahun di pasaran, lebih daripada 42,200 unit telah menemui pemiliknya.

Honda Civic ke 130000 di Botanic Auto Mall

Naib Presiden Honda Malaysia, Cik Jahabarnisa Haja Mohideen berkata pada majlis penyerahan itu, “Terima kasih dan terima kasih yang sangat besar kepada semua 130,000 pelanggan Sivik kami di Malaysia. Sokongan dan kepercayaan mereka terhadap jenama Honda telah membolehkan model kami mencapai kedudukan kepimpinan segmen termasuk Civic yang mengetuai segmen C.

Di Malaysia, Civic adalah sinonim dengan jenama Honda, memenangi banyak hati di sini. Ia secara konsisten telah disokong oleh rakyat Malaysia. “Saya meminati Honda dari dulu lagi. Sebelum membeli Civic ini, saya sebelum ini memiliki Honda Stream, “kata Fatihah.

“Saya kagum dengan ciri-ciri premium dan inovatif pada Civic yang menjadikan perjalanan harian saya lebih menyeronokkan. Saya telah menempah kereta awal tahun ini dan telah menunggu untuk menerima kereta.”

“Tetapi, menjadi pemilik Civic yang ke 130,000 benar-benar mengejutkan saya! Saya benar-benar gembira dengan Civic saya dan tidak sabar untuk membawanya jalan.”

Fatihah (dua dari kanan) bersama suaminya (ke-3 dari kiri) dan anaknya, bersama Ketua Jualan Honda Honda, Sunita Prabhakaran (kiri), Jahabarnisa (kedua dari kiri) dan pengedar pemilik Botanic Auto Mall, Datuk Mahfoz Hamid.

Kejayaan ini adalah akumulasi jualan Civic sejak generasi ketujuhnya diperkenalkan di Malaysia pada tahun 2001. Honda Malaysia menyatakan bahawa jualan rekod mencerminkan penerimaan pasaran yang baik dari Civic dalam segmen C salun.

Pada masa ini, Civic masih mendahului segmen C.


Botanic Auto Mall adalah Pusat Servis Honda 3S yang terletak di Bandar Botanic, Klang.