Anda tahu anda perlu berada di media sosial. Semua perniagaan, samada perniagaan kecil atau besar perlu ada media sosial. YouTube, Facebook, Twitter, Instagram. Malah Snapchat, walaupun Instagram berlawan habis-habsan ia masih berfungsi dengan baik. Snapchat mempunyai lebih daripada seratus juta pengguna aktif setiap hari. Untuk yang baru bermula semua ini amat memeningkan dan rumit. Jadi bagaimana nak mula?

 1. Cara Memulakan Tip Pemasaran Media Sosial # 1
  Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih rangkaian sosial yang betul. Ya, ada banyak daripada mereka. Sama ada Facebook, sama ada LinkedIn, sama ada Twitter, terpulang kepada anda di mana rangkaian yang anda mahu. Anda boleh menjadi mereka semua tetapi jika anda berada di dalamnya, anda tidak akan menghabiskan masa yang cukup untuk membuat profil ini hebat. (Pada pendapat saya, terus mulakan dan buka akaun sosial media di Facebook, Instagram, Twitter dan YouTube.)
 2. Cara Memulakan Tip Pemasaran Media Sosial # 2
  Tetapi sekarang bahawa anda mempunyai yang betul, perkara kedua yang perlu anda lakukan ialah mula membuat kandungan. Bayangkan anda baru lahir dan tidak ada kawan maka di media sosial anda masih tidak ada pengikut pada mulanya.. Tapi, tidak ada siapa pun akan mengikuti anda jika anda tidak mempunyai apa-apa kandungan. Oleh itu, mulakan membuat kandungan. Itu bermula dengan melengkapkan profil anda. Letak gambar/logo kata-kata sesuai untuk setiap akaun sosial media anda.
 3. Cara Memulakan Tip Pemasaran Media Sosial # 3
  Sekarang bahawa anda mencipta kandungan, perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah membinakesinambungan. Dan anda perlu membina hubungan dengan orang/akaun sosial media lain, ia adalah rangkaian sosial, so kenalah buat kawan. Hanya kerana anda berada di komputer tidak bermakna anda tidak berhubung dengan manusia. Jadi pastikan anda berkawan dengan semua orang yang anda tahu, mengikuti mereka. Anda terlibat, betul anda sedang membina sambungan. Balas balik dan komen posting dari akaun lain dan engage akaun akaun yang berkenaan.
 4. Cara Memulakan Tip Pemasaran Media Sosial # 4
  Dan tip terakhir ialah jangan terlampau menghitung bilangan pengikut. Ini semua mempunyai hubungan yang berharga, peribadi. Kerana jika 100 penggemar atau pengikut pertama anda tidak terlibat dengan anda, semua rangkaian sosial ini mempunyai algoritma mereka di mana mereka melihat peratusan keterlibatan (engagement).

Tips Tambahan
Lihat saingan anda atau ambil satu akaun untuk dijadikan contoh dan baseline
Konsisten dalam mengeluarkan kandungan dan imej serta bidang. Kalau bidang kosmetik, teruskan kandungan dengan kosmetik sahaja.
Teruskan sahaja mengisi pelbagai jenis kandungan pada minggu-minggu awal dan lihat balik (review) impak dari kandungan.
Sediakan juga strategi yang sesuai untuk kandungan dan pemasaran media sosial anda!